< Terug naar overzicht

Tsjechov zegt Tolstoj vaarwel

Coproductie Theater aan de Stroom en Cour & Jardin

Tekst:
Miro Gavran
Vertaling & regie: Bob Snijers
Spel: Jef Demedts, Magda Cnudde, Steven De Lelie, Annelore Stubbe
 
 
Tsjechov zegt Tolstoj vaarwel' is een spirituele komedie rond een fictieve ontmoeting tussen twee groten van de Russische Literatuur. Twee generaties en twee levensvisies, die van een ‘éminence grise' en die van een ‘jong aanstormend talent', komen met elkaar in botsing.

De jonge veelbelovende schrijver Anton Tsjechov is samen met zijn kersverse echtgenote, de knappe actrice Olga Knipper, op bezoek bij zijn veel oudere collega Ljev Tolstoj. Spoedig blijkt dat de Grote Meester het in zijn ogen “beginnend schrijvertje” niet louter en alleen uit belangstelling voor diens werk uitgenodigd heeft. Hij wil Tsjechov, wiens talent hij wel erkent, overhalen een boek te schrijven dat de neerslag vormt van hun gesprekken, tot meerdere eer en glorie van zichzelf. Daarenboven blijkt hij een bijzondere en niet direct literaire interesse aan de dag te leggen voor de charmante Olga. Zijn libido, dat hem niet minder dan 13 kinderen opleverde, blijft Tolstoj ook op latere leeftijd behoorlijk parten spelen. Zijn echtgenote Sofia, ook al geen doetje, ziet op haar beurt Tsjechov wel zitten en benadert Olga om samen met haar een boek te maken waarin ze haar turbulente huwelijksleven met een genie uit de doeken kan doen. Zo ontstaat een merkwaardig spelletje kwartet dat onder invloed van behoorlijke doses wodka bij momenten krankzinnige vormen aanneemt.

De meermaals bekroonde Kroaat Miro Gavran, wiens werk in 30 talen vertaald werd, neemt in dit verrassende stuk een lichtvoetig loopje met de historische waarheid. Theater aan de Stroom presenteert in samenwerking met Cour & Jardin de Vlaamse creatie.
 
Speeldata:
12, 13 (P), 14, 15, 19, 20, 21, 22, 26, 27, 28, 29 april 2012; 3, 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13 mei 2012
wo, do, vr, za om 20u15; zo om 15u00
donderdagmatinee op 26 april 2012 om 13u30

Locatie:
Theater aan de Stroom (kleine zaal) - Blancefloerlaan 181B, 2050 Antwerpen-Linkeroever
de fluistercompagnie - creatief bureau
de fluistercompagnie - theatergezelschap
onti.be
Theater aan de Stroom